Çocuklarda Skolyoz
KONU: ÇOCUKLARDA SKOLYOZ
NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Omurganın normalde önden ve yandan bakıldığında düz olması gerekir. Sağa ve sola doğru C veya S şeklinde eğri olmasına skolyoz denir.
Sıklıkla gelişme döneminde ortaya çıkar. Ailevi ( genetik ) faktörler , tek yanlı ağırlık taşıma , asimetrik sporlar başlatıcı faktör olabilir. Çoğu zaman anne ve babaların dikkatinden kaçar. Eğrilik derecesi arttığında ve vücudun duruşu bozulduğunda genellikle tanı konur.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
En yaygın bulgu asimetridir. Aile veya öğretmenin fark ettiği bulgu, bir tarafa belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı, bir omuzun daha yüksek oluşudur veya kalça kemiklerinde asimetrik görünüm olabilir. Kıyafetler skolyozu büyük ölçüde gizler ve tedavi çoğu zaman gecikir. Eğriliğin artışı, sırt ve belde ağrıya yol açar. Hasta dik oturmada zorluk çeker ve zamanla kas zayıflıkları ve asimetriler artar.
ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Anne- babanın çocukların gelişimini düzenli takip etmeleri ve asimetrik sporlara yönlendirilmemeleri gerekir.
ABD de okullarda düzenli olarak skolyoz taramaları yapılmaktadır. Ancak ülkemizde düzenli okul tarama programları henüz mevcut değildir.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TEDAVİDE GEÇİKİLİRSE NELERE YOL AÇABİLİR ?
Tedavinin iki amacı vardır.Eğriliğin düzeltilmesi ve ilerlemenin durdurulmasıdır.40-45 altındaki eğriliklerin tedavisinde, fizik-tedavi yöntemleri uygulanır.Bunlar egzersiz, kas güçlendiriciler, bıofeedback ve ağrıya yönelik tedavilerdir.Bu tedaviler ile hem hastanın ağrısı giderilir, hem de kaslar güçlendirilerek simetri sağlanmaya çalışılır.Açının artışını engellemek amacıyla traksiyon alçılar kullanılabilir.
İleri derecelerde cerrahi tedavi uygulanır.
Skolyozda, cerrahi tedavi yoluna gitmemek için önlemler erken dönemde alınmalı ve tedaviye önem verilmelidir.