Menopoz Sonrası Beslenme ve Egzersiz
Menopoz dönemine girerken kadınların hemen hepsi “ kemik erimesi” tehlikesi ile karşılaşır. Dolayısıyla bu dönemde gerek kemik yapıyı, gerekse eklemleri korumak vücut postürü açısından çok önemlidir.
BESLENME :
Menopoz dönemine giren kadınlarda kemiklerdeki kalsiyum (Ca) yıkımı yapımından daha hızlıdır, dolayısıyla bu dönemde yüksek oranda kemik kayıpları ortaya çıkar 30-35 ‘ li yaşlarda günlük Ca ihtiyacı yaklaşık 1000 mg iken 40’ lı yaşlardan sonra bu ihtiyaç 1500 mg ‘ a çıkar.
Günde bir bardak süt, bir kase yoğurt (200mg) , bir tabak yeşil salata yediğimizi düşünürsek ortalama 600 mg Ca alabiliriz, gerisini de Ca Kapsüller ile karşılayabiliriz.
Menopoz dönemindeki bir kadın beslenmeye ek olarak günde 1000 mg Ca almalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda günde 400 mg magnezyum ve çinko kombinasyonu ile beraber verilmesi önerilmektedir. Kalsiyumun en uygun alınış saati akşamları yemekten bir saat sonradır.
EGZERSİZ:
Kas dokusunu vücudumuzun doğal korsesi olarak kabul edebiliriz. Dolayısıyla kaslar ne oranda güçlü olursa o oranda da kemik ve eklem yapıları korunur. Ostoroporoz için özel egzersiz programları mevcuttur. Bunların dışında da fizik-tedavi cihazları arasında bulunan özel kas güçlendirici cihazlar tüm vücud kaslarını istediği oranda güçlendirir.
DBC denilen özel bir sistem ile omurga kaslarını istediğimiz oranda güçlendiririz. Bilgisayarlı özel bir test yardımıyla boyun- bel kaslarının gücü tek tek tespit edilir ve değerlendirme sonrasında tedavi programlanır. Haftada 2 kez olmak üzere ortalama 20 seans ‘da yaklaşık %80-90 başarı elde edilir. Her seans yaklaşık bir saat sürer. Bu güçlendirme programı sayesinde her kadın vücut postürünü tüm yaşamı boyunca dik olarak muhafaza edebilir.
Menopoza giren kadınlara ekip tedavi yaklaşımı içinde ilaç tedavileri düzenlenmeli , besin destekleri verilmeli bir fizik tedavi uzmanı tarafından kas değerlendirmesi yapılarak uygun program verilmelidir.